Wat is het verschil tussen een psycholoog en een (psycho)therapeut.

1 december 2023

Een (klinisch) psycholoog heeft een masterdiploma in de psychologie behaald. De titel psycholoog is in België beschermd, erkend en gebonden aan de deontologische code die ethische gedragsregels voorschrijft.

Psychologen kunnen zich ook via een bijkomende  psychotherapieopleiding bijscholen in een bepaalde therapievorm om de praktische therapeutische vaardigheden meer eigen te maken. In dat geval heeft de psycholoog een masterstudie van 5 jaar + een psychotherapieopleiding (4 jaar) gevolgd. Een soort arts-specialist zeg maar.

Een psychotherapeut is een hulpverlener die zich ook toespitst op het begeleiden van mensen op emotioneel of geestelijk vlak. Psychotherapeuten hebben zich geschoold via een psychotherapieopleiding  van 4 jaar. Via deze praktische-ervaringsgerichte opleiding worden psychotherapeuten opgeleid voor het behandelen van psychologische klachten, echter zonder de masteropleiding en erkenning van psycholoog.

De term therapeut kan door iedereen gebruikt worden en geeft geen enkele garantie op kennis of erkenning.

Bij Intra-extra werken enkel psychologen, de meesten met een bijkomende psychotherapieopleiding, bekijk hun cv’s voor meer info.

Klik hier voor ons coaching aanbod naar bedrijven.