Aangeraden literatuur

Boeken die het verschil maken

Literatuur als aanvulling

Hieronder vindt u een lijst van boeken over onderwerpen die vaak aan bod komen tijdens de gespreksessies.  Het zijn toegankelijke werken die wij zelf gelezen hebben en waarvan we vinden dat ze een meerwaarde kunnen bieden in de voorbereiding naar een therapie, aanvullend op de therapie of als naslagwerk wanneer u bepaalde aspecten zelf verder wenst uit te diepen.  Spreek er gerust over met uw therapeut.

Zelfkennis

Ik(k)en mijn ikken

Door Karin Brugman

In Ik (k)en mijn ikken nodigen de auteurs je uit eens op een andere manier naar jezelf te kijken, en jezelf te beschouwen als een persoon die niet uit één maar uit een heleboel ikken bestaat.

Je hebt verschillende kanten, delen of subpersonen die allemaal met andere ogen naar de wereld kijken. Ze houden er verschillende gewoonten op na en hebben andere gevoelens en gedachten.

Het is leuk om zo naar jezelf te kijken, en het biedt een aantal voordelen. Zo wordt het helder waarom sommige mensen je meteen aantrekken en andere juist niet. En het wordt makkelijker te begrijpen waarom je soms dingen doet, zelfs als dat niet is wat je wilt doen.

Ik (k)en mijn ikken is geschreven voor iedereen die zichzelf beter wil leren kennen en voor degenen die kennis willen maken met Voice Dialogue.

Leven in je leven, leer de valkuilen in je leven

Door Jeffrey Young

Voortbouwend op de principes van de cognitieve therapie zijn de psychologen Jeffrey Young en Janet Klosko erin geslaagd om een uiterst bruikbare gids te schrijven voor een breed publiek. Het boek leert mensen hun negatieve gedachtepatronen, door de auteurs ‘valkuilen’ genoemd, te herkennen. Helder en aansprekend beschrijven zij elf van de meest voorkomende valkuilen, waaronder problematische relaties, een irrationeel gebrek aan zelfvertrouwen, faalangst en eenzaamheid. Problemen waar veel mensen mee kampen. Tegelijkertijd bieden zij uitgebreide diagnostische tests en vragenlijsten om elke valkuil te herkennen, en stapsgewijze suggesties om ze in de toekomst te omzeilen.
Inmiddels hebben in Amerika en Nederland al duizenden mensen van deze directe methode geprofiteerd. Leven in je leven laat niet alleen zien hoe mensen kunnen ontsnappen aan de vicieuze cirkel van negatieve gedachten, het werkt ook inspirerend voor iedereen die over zijn leven wil nadenken.

Angst

Angstvrij

Door Robert L. Leahy

Durf je nooit met de lift? Heb je paniekaanvallen? Vermijd je feestjes? Een angststoornis heeft enorme gevolgen bij alles wat je doet. Je bent niet in staat je werk goed te doen, te reizen of stabiele XE “Relaties:angst en”

Met behulp van de technieken in dit boek kun je je angsten overwinnen. Niet door ertegen te vechten of te proberen ze uit te bannen, maar door er afstand van te nemen, zodat je niet langer slachtoffer bent van je eigen gedachten.

Angstvrij is een praktische gids voor iedereen die zelfstandig of met een cognitief gedragstherapeut zijn angsten wil overwinnen.

?Ik beveel dit boek ten zeerste aan.? ? Aaron T. Beck

Prof. dr. Robert Leahy is voorzitter van de International Association for Cognitive Psychotherapy en oprichter/directeur van het American Institute for Cognitive Therapy in New York. Hij is verbonden aan de afdeling psychiatrie van de Cornell University Medical School.

Stap voor stap je angst overwinnen. Werkboek cognitieve gedragstherapie

Door Antoyn en Norton

Van paniekaanval tot overmatig piekeren, angst belemmert elke dag vele mensen in hun functioneren. Stap voor stap je angst overwinnen is een zeer praktisch werkboek om verschillende vormen van angst het hoofd te bieden.

Op basis van recente inzichten in de bewezen effectieve cognitieve gedragstherapie bieden gerenommeerde auteurs Martin Antony en Peter Norton talloze praktische werkbladen, oefeningen en tips om direct toe te passen.

´Iedereen die last heeft van angst en paniek moet dit boek lezen! Het vertelt je waarom je angstig bent, en wat je er stap voor stap aan kunt doen. Een regelrechte aanrader!´ Judith S. Beck

´De laatste jaren is er aanzienlijke vooruitgang geboekt in het begrijpen en aanpakken van angst. Dit boek is gebaseerd op de belangrijkste nieuwe inzichten. De technieken en strategieën helpen je om elke vorm van angst te overwinnen.´ Ronald M. Rapee

Een helder en praktisch werkboek om stapsgewijs mee aan de slag te gaan:

*Leer wanneer angst, paniek, obsessies of fobieën oncontroleerbaar worden
*Herken gedrag en gedachten die je angst versterken
*Ontwikkel een veilig plan om jezelf met angstige situaties te confronteren
*Lees welke medicatie of kruidenmiddelen je kunnen helpen
*Leer effectieve technieken om angst, paniek of piekeren te lijf te gaan

Over vliegangst en hoe je ervan afkomt

Door Lucas van Gerwen

De uiterst succesvolle zakenman. Maar zijn vestigingen overzee kent hij alleen van foto’s.

De liefste oma van het westelijk halfrond. Maar haar kleinkind in Australië zal ze nooit in haar armen sluiten.

De voetballer die de sterren van de hemel speelt. Maar nooit in wedstrijden op een ander continent.

Hun probleem: vliegangst. Ze zijn bepaald niet de enigen: 35 op de 100 mensen ontwikkelen vroeger of later in het leven vliegangst. Gelukkig is deze angst goed te behandelen, zoals dit boek van Dr. Lucas van Gerwen aantoont. Het is een all-inclusivehandleiding, boordevol praktijkvoorbeelden, getuigenissen van lotgenoten, praktische tips en feitelijke informatie. Van Gerwen baseerde het op zijn ervaringen als directeur van het gerenommeerde vliegangstinstituut Stichting VALK.

Onmisbare handbagage voor iedereen die graag vliegangstvrij door het leven wil.

Dr. Lucas van Gerwen is piloot en psycholoog. Hij promoveerde in 2004 op het onderwerp vliegangst. Hij maakt wereldwijd furore met zijn inzichten en effectieve behandelmethoden.

Overwin je faalangst

Door van Essen en Schouwenburg

Haal het beste uit jezelf, ook op het werk
Je presteert onder je kunnen. Je hebt het in je vingers, het zit helemaal in je hoofd, maar het komt er niet uit. Je hebt faalangst.
Iedereen voelt spanning voor sollicitaties, presentaties en functioneringsgesprekken, maar voor sommige mensen wordt die angst allesoverheersend en contraproductief.

Dit boek gaat in op de achtergronden van faalangst: waarin verschilt faalangst van andere angst? Wat gebeurt er met je op zulke momenten? Waarom hebben sommige mensen er meer last van dan andere? Naast praktijkvoorbeelden geven de auteurs veel bruikbare adviezen en oefeningen die helpen faalangst te overwinnen. Het is vooral een praktisch boek waarmee je zelf aan de slag kunt.’

Lichaam & gezondheid

Laat je hersenen niet zitten

Door Erik Scherder

Lichaamsbeweging houdt niet alleen ons lijf maar ook ons brein in conditie. Dat blijkt steeds duidelijker uit wetenschappelijk onderzoek. Beweging baat het brein, en daarmee de gezondheid, van de wieg tot het graf. Als kinderen sporten worden ze slimmer, en wie meer beweegt verkleint de risico’s op het ontwikkelen van dementie.
Toch worden we wereldwijd steeds minder actief, steeds luier. Dit boek is een bevlogen pleidooi om weer ‘gewoon’ te gaan bewegen, om een half uurtje per dag uit die luie stoel te komen. Het beoefenen van topsport is echt niet nodig.
Laat je hersenen niet zitten beschrijft de beloning die je krijgt als je beweegt, maar ook de nadelige gevolgen voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid als je ervoor blijft weglopen. We wisten al dat overgewicht en obesitas tot de grootste bedreigingen van de gezondheid behoren vanwege de risico’s op hart- en vaatziekten, suikerziekte en hoge bloeddruk. Maar de invloed op de hersenen is minder bekend: als kinderen bewegen stimuleert dat de delen van de hersenen die zorgen voor een optimale verstandelijke ontwikkeling en die bij het ouder worden het eerst achteruitgaan. Met recht kan worden geconcludeerd: bewegen is niet alleen van belang voor de slanke lijn, maar zeker ook voor de conditie van het brein!

Uw brein als medicijn

Door David Servan-Schreiber

Uw brein als medicijn door Dr. David Servan-Schreiber is een klassieker op het gebied van de natuurlijke behandelingswijze. Stress, angst en depressieve klachten kunnen ook zonder medicijnen, op een natuurlijke manier worden behandeld. De zeven natuurlijke behandelingsmethoden die in dit boek worden beschreven gaan allemaal uit van de helende kracht van de hersenen.

Mindful Eten. Stop met gedachteloos eten en leer weer genieten

Door Suzan Albers

De meeste dieetboeken besteden geen aandacht aan onze innerlijke gesteldheid. Daardoor zijn de resultaten van het dieet meestal van korte duur. Mindful eten kan daarin verandering brengen.

Slechte eetgewoonten verdrijven een gevoel of een stemming. Maar we vragen ons nooit af of die chocola nu werkelijk heeft geholpen: de ratio laat het afweten. En dus blijven we blindelings naar de snoeptrommel grijpen, zodra bepaalde stemmingen of gevoelens zich aandienen. Susan Albers stelt hier mindful eten tegenover: je bent je bewust van wat er voor en na het eten in je geest gebeurt. Zo kun je de innerlijke oorzaken van je eigen eetpatroon ontdekken. Aan de hand van vragenlijsten en meditatieoefeningen kun je de diepere oorzaken opsporen van ongewenste eetpatronen.

Mindful eten. Een gezonde en vreugdevolle relatie met voedsel

Door Jan Chozen Bays

Mindful eten richt de aandacht op het hele proces – op alle smaken, geuren, gedachten en gevoelens die bovenkomen tijdens het eten. Of je nu simpelweg meer van het leven wilt maken, overgewicht of een eetstoornis hebt, dit boek biedt het gereedschap dat het opmerkelijke verschil kan maken.
Het eigen lichaam wijst de weg als je wilt uitvinden wat, wanneer en hoeveel je nodig hebt.

De mooie voedselmachine. De charme van je darmen.

Door Giulia Enders

De mooie voedselmachine van Giulia Enders is een vrolijk, open en informatief boek over de spijsvertering. Een verkeerde balans in je darmflora kan bijdragen aan overgewicht, depressie, allergieën of zelfs alzheimer.

Als je lekker in je vel wilt zitten, gezond oud wilt worden en gelukkiger wilt leven, moet je goed voor je darmen zorgen. Die zijn de belangrijkste adviseur van ons brein. De mooie voedselmachine is makkelijk te lezen en zit vol feiten, fabels, grapjes en de recentste wetenschappelijke inzichten. Giulia’s doel: iedereen meer kans geven op gezondheid.

S.O.S. Slaap

Door Johan Verbraecken en Tine Bergen

Niet kunnen slapen, niet wakker kunnen blijven, dag-nachtritme omkeren, slaapwandelen… een rustige slaap is geen evidentie en hoe ouder we worden hoe vaker we dat ondervinden. Twaalf procent van de volwassenen kampt met slapeloosheid.

Wie ’s nachts wakker ligt, voelt zich overdag niet lekker, kan zich moeilijk concentreren en loopt risico op een depressie.
In dit boek leest u alles over het verband tussen slaap, slaapstoornissen, gezondheid, persoonlijkheid en levensstijl. Een grenzeloos onderzoeksterrein dat zowel neurologen, longartsen, psychiaters, psychologen als biomechanici fascineert.
Elk op hun terrein komen ze tot boeiende conclusies en natuurlijke behandelingen om uw slaapproblemen aan te pakken.
Leer uzelf, uw gedachten en uw lichaam beter kennen en verken de weg naar een deugddoende slaap.

Slaap als een roos

Door Guy Meadows

Heb je last van slapeloosheid? Lig je soms nachtenlang te malen? Laat je werkende en sociale leven niet langer beheersen door dit probleem. Neem geen pillen, want die helpen op den duur toch niet. Accepteer je uitputting niet en leer weer lekker slapen zoals je vroeger deed.

Slaap als een roos bevat de baanbrekende methode van dr. Guy Meadows. Zijn programma, dat vijf weken duurt, is gebaseerd op ACT (acceptance and commitment therapy). De methode werkt uitstekend bij mensen die door een overmaat aan hersenactiviteit niet aan een gezonde nachtrust toekomen. Help jezelf. En slaap voortaan als een roos!

De Engelse psycholoog Guy Meadows werkte in diverse slaapklinieken. Hij merkte dat de gebruikelijke slaapherstelmethode (cognitieve gedragstherapie) slecht werkt. Daarom ontwierp hij een fundamenteel andere methode die zeer effectief is. Meadows is de oprichter van de prestigieuze Sleep School en is regelmatig te zien op de Britse tv.

Dementie

Wat Alz? Handige tips en technieken om te communiceren met mensen met dementie

Door Kasper Bormans

Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met ouderdom en dementie, direct of indirect. Dat vooruitzicht maakt de meesten van ons niet bepaald gelukkig. Maar klopt dat beeld wel? Moet leven met dementie of alzheimer per definitie negatief zijn?
Onderzoeker Kasper Bormans (KULeuven) startte een project op in een woonzorgcentrum en kwam als ‘wetenschappelijke dromenvanger’ tot verrassende inzichten.

‘Wat als?’ Met dit zinnetje van twee woorden krijg je toegang tot iemands verbeelding. Kasper stelde deze vraag aan mensen met dementie in verschillende stadia van hun achteruitgangsproces. In dit boek geeft Kasper een stem aan de verloren plezieren en dagdromen van mensen met dementie of alzheimer, en geeft hij aan hoe kleine dingen hun levenskwaliteit sterk kunnen bevorderen. Of hoe een kindertekening of een aparte wandeling door de gang een wereld van verschil kunnen maken.

Kasper Bormans (°1987) doctoreert aan de Leuven School for Mass Communication Research (KULeuven). Hij ontwikkelt virtuele geheugenpaleizen en andere technieken om beter te communiceren met mensen met alzheimer.

De vierde dementie. Intuïtie en dementie

Door Evelien Pullens

Evelien Pullens laat in ‘De vierde dementie, intuïtie en dementie’ als ervaringsdeskundige en zorgprofessional zien hoe je op een andere manier kunt omgaan met iemand met dementie. De ouderdom is geen gemakkelijke levensfase, zeker niet als deze met gebreken komt, waarvan dementie misschien wel een van allermoeilijkste is. Je kunt blijven kijken naar het verlies en het verdriet dat deze wrange en soms mensonterende ziekte met zich meebrengt, maar wie de stap maakt om op een ander niveau (de vierde, onzichtbare dimensie) contact te maken, zal ontdekken dat dit vertrouwen, liefde en verrijkende inzichten oplevert, plus een blijvend contact met een dierbare. In dit boek geeft Evelien Pullens aan de hand van vele persoonlijke verhalen en voorbeelden uit haar eigen leven – haar moeder heeft Alzheimer- handvatten om die onderliggende boodschap te ontdekken.

De heldere eenvoud van dementie. Een gids van dementie

Door Huub Buijssen

Dit boek beschrijft de dementie vanuit de beleving van de getroffene. Aan de hand van vele voorbeelden schetst het de wereld van de dementerende en het reikt de familie tips aan om met diens moeilijke gedrag om te gaan.

 

Leven met een dementerende is vaak niet gemakkelijk. Het gedrag dat hij of zij vertoont, is voor de omgeving vaak raadselachtig. De dementerende stelt voortdurende dezelfde vragen, maar weet wel goed de weg in het verre verleden. Hij wil naar huis terwijl hij thuis is; speelt met een pop maar reageert beledigd als hij als een kind wordt toegesproken; vergeet alles maar klaagt zelden over vergeetachtigheid, enzovoort. Wat de naaste omgeving het meest verwart, is dat het gedrag de vroegere voorspelbaarheid mist.

 

Toch zit achter het vreemde gedrag een zekere logica. Twee eenvoudige dementiewetten volstaan om het dementeringsproces te begrijpen: de gestoorde inprenting en het oprollend geheugen.

 

Huub Buijssen is klinisch psycho-gerontoloog. Hij schreef vele boeken, het merendeel over problemen en psychologische behandeling van ouderen.

Zelfvertrouwen & assertiviteit

Negatief zelfbeeld

Door Manja de Neef

Als het beeld van jezelf negatief is, dan dringt positieve informatie uit de omgeving niet door. De vaste overtuiging niets waard te zijn, er niet bij te horen of niet gezien te worden kan je persoonlijke ontwikkeling behoorlijk in de weg zitten. hoe kun je leren om anders naar jezelf te kijken?

Dit boek biedt een methode om het negatieve denken te doorbreken. Stapsgewijs, en met behulp van oefeningen en opdrachten, leert de lezer een stevig en genuanceerd beeld van zichzelf op te bouwen. De auteur baseert zich op jarenlange praktijkervaring. Dit boek kan binnen een behandeling gebruikt worden, maar ook zelfstandig.

Over de auteur
Manja de Neef is gedragstherapeut, docent en supervisor. Zij schreef samen met Pim Cuijpers het Boom Hulpboek Fobieën (2007). Samen met Yvette van der Pas schreef zij het Boom Hulpboek Dwang (2008).

Assertiviteit. Leer opkomen voor jezelf in elke situatie en ga zelfverzekerd door het leven.

Door Sue Hadfield

Neem het heft in eigen handen en leid het leven dat u wilt. Hoort u zichzelf ‘ja’ zeggen wanneer u eigenlijk ‘nee’ bedoelt? Doet u er alles aan om conflicten en confrontaties te voorkomen? Vindt u het moeilijk om beslissingen te nemen en blijft u piekeren nadat u ze genomen hebt? Hoe zou het zijn als u al deze vragen zelfverzekerd kunt beantwoorden? Hoe zou het zijn als u openlijk en rustig uw wensen kenbaar kunt maken, grenzen kunt stellen en met verwachtingen, verzoeken en kritiek om kunt gaan en zonder zorgen duidelijke beslissingen kunt nemen? Nadat u dit boek hebt gelezen kunt u dat echt. U ontdekt levensveranderende technieken waarmee u uw angsten onder ogen durft te zien, uw zelfvertrouwen groeit en u richting geeft aan uw leven. Of u nu vastzit in een sleur, het roer wilt omgooien of meer invloed wilt uitoefenen op de dingen die u doet, dit boek geeft u de middelen om een gelukkig en bevredigend leven op te bouwen.

Stress & burn-out

De kracht van stress

Door Anne-Marie Frisque

Vroeg of laat krijgt iedereen in zijn leven te maken met moeilijke omstandigheden die stressgerelateerd zijn. De kracht van stress zoekt naar de oorzaken van stress in onszelf en is heel oplossingsgericht. De auteur begon haar loopbaan als arts. Ze behandelde mensen met migraine, maagzweren, hyperventilatie? Tot ze merkte dat de klachten bij deze mensen
vaak in een andere vorm terugkwamen. Omdat ze steeds meer mensen met psychosomatische klachten over de vloer kreeg, ging ze zich meer richten op het psychologische aspect van stress. Vandaag slaat ze de brug tussen dit psychologische en het fysieke aspect van stress. Dat maakt van dit boek de complete gids voor wie zijn stressproblemen, zijn burnout, zijn depressie… eindelijk wil aanpakken.

Waarom krijgen zebra’s geen maagzweer?

Door Sapolsky

Wanneer mensen die gebukt gaan onder stress zich lichamelijk slecht beginnen te voelen zit dat niet alleen tussen de oren. Emotionele crises veroorzaken specifiek veranderingen in ons lichaam. Wanneer zo’n stressreactie te lang duurt of te vaak wordt opgewekt kan de slijtage die hierdoor ontstaat onder meer slaap- en spijsverteringsproblemen en hart- en vaatziekten tot gevolg hebben. In ‘Waarom krijgen zebra’s geen maagzweer?’ beschrijft Robert Sapolsky op provocerende vaak amusante wijze de samenhang tussen emotioneel en fysiek welzijn. Met gebruikmaking van de meest recente onderzoeken beschrijft Sapolsky de fysieke tol die emotionele verwarring eist en bespreekt hij de huidige controversen op dat gebied; bijvoorbeeld over de rol die stress speelt bij kanker en bij reacties van het immuunsysteem. Tevens gaat hij in op een aantal doeltreffende wijzen om de reactie van het lichaam op stress wat te matigen.

Help mijn batterijen lopen leeg

Door Luk Dewulf – Guido Vangronsveld

5 tot 10 procent van de beroepsbevolking kampt met een burn-out Hoe komt het dat mensen plots een hevige daling in hun motivatie en energie voor hun werk kunnen ervaren? In Help! Mijn batterijen lopen leeg leer je te begrijpen wat energieverlies en een burn-out is, hoe je de gevarenzone van een burn-out kunt herkennen, maar vooral hoe je een burn-out kunt voorkomen. Help! Mijn batterijen lopen leeg is een praktijkboek waarin energieverlies en burn-out worden benaderd vanuit een talentgericht en systemisch perspectief, aan de hand van levensechte voorbeelden. Burn-out is niet het probleem van één persoon. Het ontstaat vaak in relatie met anderen. Je zult als organisatie dus nooit meer kunnen zeggen dat iemand met een burn-out thuiszit, zonder je hier deels medeverantwoordelijk voor te voelen. Help! Mijn batterijen lopen leeg daagt je uit om te kiezen voor je talent, voor je toekomst. Het is niet zomaar een zelfhulpboek voor mensen die effectief kampen met een burn-out. Het is herkenbaar voor iedereen die het wel eens moeilijk heeft in zijn job. Bovendien biedt het hulpverleners, personeelswerkers en coaches een houvast voor een professionele begeleiding van mensen met een verhoogd risico op een burn-out.

Winnaar Beste Learning & Development-boek 2012

De herontdekking van het lichaam

Door Bregje Hofstede

‘Mijn lichaam was iets dat mijn hoofd ronddroeg, hinderlijk traag overigens, en mijn pen vasthield, een noodzakelijk kwaad.’ In De herontdekking van het lichaam gaat Bregje Hofstede op zoek naar een antwoord op de vraag waarom zij zich vervreemd voelt van haar lichaam. Hoe heeft de breuk tussen lichaam en geest kunnen ontstaan? Hoe speelde die mee in de burn-out die ze op haar vierentwintigste kreeg? Hoe kun je schrijven met je lijf?

Hofstede vertelt hoe ze in een burn-out terechtkwam en zich er langzaam aan ontworstelde, en gaat op zoek naar de filosofische en maatschappelijke context van die ervaring. Het resultaat is een doorleefd relaas over de gezondheidsrage die niet over welzijn gaat, maar over presteren; over het filosofische ideaal van zelfkennis en waarom dat zo zelden op het lichaam werd toegepast; en wat er gebeurt als je dat toch doet.

Ook vertelt Hofstede hoe haar tumultueuze ‘herontdekking van het lichaam’ haar dagelijks schrijven heeft beïnvloed. Ze onderzoekt wat het betekent om een schrijvend lijf te zijn, en in hoeverre het uitmaakt dat dat een schrijvend vrouwenlichaam is. De herontdekking van het lichaam is een persoonlijke poging om lichaam en geest weer te verzoenen, en draait om de vraag: het lichaam als hoofdpijndossier, kan dat ook anders?

101 antwoorden op stress en burnout

Door Luc Swinnen

Burn-out. Als geen ander kennen Luc en Dirk het onderwerp: als sprekers en auteurs, Luc ook als consulent. Stress en stretching zijn hen niet vreemd. 101 antwoorden op stress en burn-out is niet zomaar nog een boek over stress en burn-out. Door het Q&A-principe is het een praktische publicatie waarin al je vragen over het onderwerp eindelijk worden beantwoord. Wat zijn bijvoorbeeld de eerste signalen van een burn-out? Kun je er van te veel studeren ook een krijgen? En hoe ga je om met mensen die het maar aanstellerij vinden? 101 antwoorden op stress en burn-out is geschreven voor mensen met én zonder ervaring. Als je al een burn-out hebt gehad, zul je veel hebben aan de structuur en de methodiek van werken en informeren. Heb je er nog geen gehad, dan duik je er meteen best in, want de kans is groot dat je er ooit een krijgt of iemand kunt bijstaan die er een heeft. Bij burn-out geldt nog meer dan bij elk medisch fenomeen: beter voorkomen dan genezen.

Te vriendelijk!

Door Luc Swinnen

‘Te’ is altijd te veel, tenzij in ’tevreden’. Die oude wijsheid gaat zelfs op voor vriendelijkheid. Kan je wel te vriendelijk zijn? Jazeker, toont dr. Luc Swinnen aan in de opvolger van zijn succesboek ‘Burnout’. Een overdaad aan verantwoordelijkheidsgevoel en dienstbaarheid op het werk leidt lang niet altijd naar een hogere sport op de professionele ladder. Integendeel, wie ’te vriendelijk’ is op het werk, en niet op tijd ‘nee’ leert zeggen, loopt een groot risico op een burn-out. Sterker nog: ze blijven steken in het midden van hun carrière, verdienen minder, hebben minder kans op promotie… Wie ’te
vriendelijk’ is, komt niet aan de top.

In ‘Te vriendelijk’ ontleedt en verklaart stress- en burn-outspecialist dr. Luc Swinnen de mechanismen achter ons gedrag op het werk. Op basis van zijn jarenlange onderzoek geeft hij talloze tips die wél werken om meer voldoening en resultaat te halen van je werk, zonder altijd ‘ja’ te moeten knikken.

Blijven ademen

Door Katrien Geeraerts – Louis van Nieuland

De mallemolen van het leven eist steeds meer van ons, met alle gevolgen van dien. Veel mensen botsen op hun limieten en krijgen klachten als chronische stress, hyperventilatie of worden geconfronteerd met burn-out. Inmiddels is hartcoherentietraining als eenvoudige techniek om op een gezonde manier met stress om te gaan algemeen erkend.
In deze nieuwe editie van Blijven ademen gaan de auteurs nog dieper in op het fenomeen stress, gebaseerd op het nieuwste wetenschappelijk onderzoek. Zo kan je je beleving van stress bij jezelf beter begrijpen en (h)erkennen. En je leert het vierstappenplan van de hartcoherentietechniek toe te passen, een efficiënt hulpmiddel om je leven weer in balans – tussen actie en rust – te brengen. Je krijgt advies over de biofeedback- toestellen en apps waarmee je zelf controlemetingen kan uitvoeren. Ook aan het belang van een goede levensstijl – voldoende ontspanning, slaap, gezonde voeding, beweging – wordt veel aandacht besteed.

Mindfulness, in de maalstroom van je leven

Door Edel Maex

In Mindfulness leer je hoe je steeds weer de rust en helderheid in jezelf kunt opzoeken. Ook wanneer het leven je deze rust niet gunt, leer je zo goed mogelijk om te gaan met wat zich aandient. Edel Maex, psychiater in het ZNA Middelheim, Antwerpen, geeft al jaren, aan steeds grotere groepen mensen, trainingen in Mindfulness. MINDFULNESS, zo luidt het nieuwe basiswoord voor wie beter wil omgaan met de onvermijdelijke stress van het leven. MINDFULNESS vindt zijn oorsprong in boeddhistische meditatietechnieken. In plaats van voortdurend toe te leven naar doelen die ver in de toekomst liggen, leer je met een milde open aandacht aanwezig te zijn bij wat nu is. MINDFULNESS leert je hoe je de rust en helderheid kunt opzoeken in jezelf. Ook als het leven je deze rust niet gunt, geeft mindfulness je de vrijheid goed om te gaan met de onrust, zonder jezelf erin te verliezen.

Time-management & digitale detox

Ontketen je brein. Hoe hyperconnectiviteit en multitasking je hersenen gijzelen en hoe je eraan kunt ontsnappen

Door Theo Compernolle

Een absolute mustread voor iedereen die meer uit zijn brein wil halen! Altijd online en bereikbaar zijn, multitasken, negatieve stress, slaapgebrek, open kantoren waar iedereen elkaar kan horen… Ons denkende brein staat meer dan ooit onder druk, met nefaste gevolgen voor onze productiviteit, creativiteit en gezondheid. Doordat ze hun brein onvoldoende kennen, doen slimme mensen domme dingen, zo stelt neuropsychiater Theo Compernolle. In dit baanbrekende boek ontsluit hij in zijn bekende glasheldere stijl de recentste kennis over ons denkende brein en toont hij aan welke breinboeien onze hersenen vandaag in een verstikkende klemgreep houden. Maar hij laat ook zien hoe we ze kunnen ontketenen, en reikt concrete tools en tips aan om het beste uit ons brein te halen. Zijn vurige pleidooi voor meer ‘slow thinking’ in een digitale wereld zal niemand onberoerd laten.

Superverslavend. Waarom smartphones, apps en social media zo verslavend zijn (en wat je eraan kunt doen)

Door Adam Alter

We brengen elke dag uren door met mailen, instagrammen, whatsappen en facebooken; we bingen Netflix-series en YouTube-filmpjes; we zijn gemiddeld drie uur per dag met onze smartphone bezig, en onze kinderen zitten zo vaak achter een scherm dat ze moeite hebben om in het dagelijks leven sociaal te zijn. Welkom in het tijdperk van gedragsverslaving. In dit revolutionaire boek beschrijft Adam Alter hoe het komt dat meer dan de helft van de westerse bevolking inmiddels minimaal één digitale verslaving heeft. De onweerstaanbare aantrekkingskracht van nieuwe technologieën, zoals smartphones, wearables en social media, zijn namelijk geen toeval. Ontwikkelaars blijken steeds meer gebruik te maken van ‘digitaal suiker’: geheime en doelbewuste trucs die uitsluitend bedoeld zijn om apps, spelletjes en andere digitale producten zo verslavend mogelijk te maken. Alter legt uit hoe dit werkt en wat je als individu hiertegen kunt doen. Maar ook hoe we onze kinderen hiertegen kunnen wapenen. Voor het écht te laat is. ‘Een superverslavend boek.’ – Malcolm Gladwell ‘Kun je niet stoppen met checken, klikken, surfen en liken? Leg dan nú je smartphone weg en lees dit boek.’ – Arianna Huffington

Uitstelgedrag. Waarom we lastige dingen voor ons uitschuiven en hoe we hiervan afkomen

Door Piers Steel

Piers Steel onderzocht uitstelgedrag, onze nare gewoonte om lastige dingen voor ons uit te schuiven. Het is een gewoonte van 95% van de bevolking namelijk last van heeft. Steel verklaart in zijn boek ‘Uitstelgedrag’ deze neiging, en legt vooral verband met impulsiviteit. Het goede nieuws is dat we deze diepgewortelde gewoonte kunnen doorbreken. Steel geeft in het boek ‘Uitstelgedrag’ een zelftest, praktische methodes én vele tips hoe met ‘Uitstelgedrag’ om te gaan.

Eat that frog. De methode om te stoppen met uitstellen en superproductief te worden

Door Brian Tracy

Als je elke ochtend begint met het eten van een levende kikker, zal de rest van de dag ‘een makkie’ zijn (aldus Mark Twain). ‘Eat that frog’ laat zien hoe je die spreekwoordelijke kikker op kunt eten, oftewel hoe je moet beginnen met de taken waar je het minst zin in hebt. De taken die je voor je uitschuift blijken namelijk bijna zonder uitzondering de taken te zijn die de grootste, meest positieve impact op je leven zullen hebben.

In deze klassieker over productiviteit legt Brian Tracy uit dat succesvolle mensen niet alles proberen te doen, maar focussen op de belangrijkste taken en zorgen dat die goed gedaan worden. Hij vertelt je hoe je voorkomt dat technologie je tijd domineert en geeft eenentwintig praktische en haalbare stappen die je helpen om te stoppen met uitstellen. En vandaag nog je leven te veranderen.

Rouw & verlies

Helpen bij verlies en verdriet

Door Manu Keirse

Een onmisbare gids voor wie rouwt of een dierbare wil bijstaan in zijn verdriet. Helpen bij verlies en verdriet is al vele jaren het basisboek over rouw. In deze volledig nieuwe editie toont Manu Keirse aan de hand van vele herkenbare voorbeelden hoe rouwen niet gelijkstaat aan afscheid nemen, maar aan anders leren vasthouden. Het boek gaat niet alleen in op verlies door de dood, maar besteedt ook aandacht aan andere verliessituaties die vaak onterecht onderbelicht blijven, zoals verlies van je gezondheid, je werk of je toekomstperspectieven. Dankzij de talloze concrete tips voor de rouwende én zijn omgeving is het een heel praktisch instrument voor iedereen die met verlies geconfronteerd wordt.

Ze zeggen dat het over gaat. Het boek dat je helpt om te gaan met rouw en verdriet

Door Johan Maes, Evamaria Jansen

Als we rouwen en verdriet hebben, hebben we geen nood aan een vermanend vingertje, aan clichés, aan opmerkingen dat we ons verlies moeten verwerken, loslaten of een plaats geven. Er wordt van ons verwacht dat er binnen zo kort
mogelijke tijd een eindpunt komt aan onze rouw, dat het overgaat. In de praktijk blijkt dat we net niet loslaten maar een zoektocht starten naar een andere vorm van vasthouden of verbinden.
Rouw houdt nooit op, maar ontvouwt en ontwikkelt zich in de loop van ons leven en maakt deel uit van wie we zijn. We hebben het recht om te rouwen, op onze eigen manier, bewegend tussen kwetsbaarheid en kracht. Zelfs als je de pijn van een ingrijpend verlies levenslang met je meedraagt, hoeft dit geenszins in te houden dat je minder gezond en minder veerkrachtig bent.
In dit baanbrekende boek wordt een aantal maatschappelijke mythes over rouw ontkracht. De auteurs hebben gegevens uit het meest recente wetenschappelijke onderzoek samengebracht met ervaringen uit hun praktijk als psychotherapeut en rouwtherapeut. Theoretische inzichten en concrete praktijkvoorbeelden worden afgewisseld met verhalen die raken tot in de ziel. Dat alles maakt van dit boek een mild boek over rouwprocessen, met veel respect en erkenning voor de ‘gekwetste krijgers’ die dag na dag ingrijpend verlies in hun leven moeten meedragen…

‘Een boek waaruit veel liefde, mededogen en vooral bemoediging spreekt. Wat een verademing om niet dat wijzende vingertje te voelen!’ – Mama van Tim, gestorven toen hij 14 was
‘Duidelijk, helder en tegelijk met veel compassie geschreven.’ – Dr. Riet Fiddelaers-Jaspers, verliesdeskundige
‘Belangrijke kennis over rouw en aangrijpende verhalen van echte mensen.’ – Prof. dr. Paul Boelen, Universiteit Utrecht

Autismespectrum

Brein bedriegt. Autisme en normale tot hoge begaafdheid

Door Peter Vermeulen

Een boek over het Aspergersyndroom zonder het woord ‘Asperger’ in de titel: het was een doordachte maar gewaagde keuze in 1998. Desondanks werd Brein bedriegt een bestseller onder de autismeboeken met meer dan 15.000 verkochte exemplaren. Voor heel wat mensen betekende Brein bedriegt een eerste moment van herkenning en zelfs de uitweg uit een jarenlange zoektocht naar een diagnose.

Sindsdien is het aantal begaafde personen met een diagnose uit het autismespectrum spectaculair toegenomen. Er zijn ook heel wat nieuwe inzichten in het autisme zoals zich dat uit bij mensen met een normale of hoge intelligentie. En naast de toenmalige hardnekkige misverstanden zijn er ook nieuwe ontstaan. Zoals: iedereen is een beetje autistisch. Of: het autistisch brein bedriegt nog steeds…

In deze compleet herziene editie herleest Peter Vermeulen het oorspronkelijke boek en biedt hij nieuwe inzichten, onder meer over diagnostiek en begeleiding. De inhoud is nieuw, de stijl dezelfde als toen.

Autisme, alles op een rijtje

Door Herbert Roeyers

De eerste wijdverspreide wetenschappelijke beschrijving van autisme werd in 1943 gepubliceerd door Leo Kanner. Sinds- dien heeft autisme een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op onderzoekers en clinici uit diverse disciplines. Dit leidde tot vele duizenden publicaties en tot een schier eindeloze stroom van informatie op het internet. Het is niet eenvoudig om hierin je weg te vinden. Dit heeft tot gevolg dat de term autisme wel bij heel wat mensen bekend is, en te pas en te onpas wordt gebruikt, maar dat over diverse aspecten van deze complexe stoornis heel wat misverstanden en onduide- lijkheden blijven bestaan.
Dit boek is een poging om wat orde te scheppen en de hui- dige wetenschappelijke kennis over autisme en autismespec- trumstoornis op een rijtje te zetten en te vertalen naar een breder publiek. De auteur gaat ook in op veelgestelde vragen als: komt autismespectrumstoornis almaar vaker voor? Wat is het verschil tussen autisme en het syndroom van Asperger? Wat weten we over de oorzaak van autismespectrumstoor- nis? Het boek richt zich in eerste instantie naar professionelen en studenten die meer willen weten over autismespectrum- stoornis, maar ook ouders en andere geïnteresseerden vin- den er hun gading in.

Hulpgids Aspergersyndroom

Door T. Attwood

Tony Attwood is internationaal de grootste autoriteit op het gebied van het Aspergersyndroom. In deze toegankelijke gids geeft hij inzicht in de stand van zaken op het gebied van deze stoornis in het autistisch spectrum. Alle aspecten van het Aspergersyndroom – bij kinderen en volwassenen – komen aan bod:
kenmerken en oorzaken
diagnose en het effect daarvan
sociaal inzicht en vriendschap
plagen en pesten
theory of mind (Tom)
perceptie van eigen en andermans emoties
speciale interesses
taal en spraak
cognitieve vaardigheden
beweging en coordinate
sensorische problemen
studie-en loopbaanmogelijkheden
liefde
psychotherapie
veelgestelde vragen
nuttige literatuur en websites
De Hulpgids Asperger-syndroom is de complete en meest gezaghebbende gids voor mensen met het Asperger-syndroom en iedereen die ermee te maken heeft: ouders, hulpverleners, therapeuten en docenten.
Tony Attwood geeft wereldwijd workshops en is directeur van een kliniek voor diagnose en behandelingvan kinderen en volwassenen met het Asperger-syndroom in Brisbane, Australie.

    Dubbelklik. Autisme bevraagd en beschreven

    Door Landschip en L. Modderman

    Tim, een 47-jarige Vlaamse man met autisme leert via het internet Loes kennen, een Nederlandse fotografe die werkzaam was in de gezondheidszorg. Er ontstaat een intensieve correspondentie via e-mail tussen deze twee mensen die in vele opzichten elkaars tegenpool zijn; het is precies daardoor dat Dubbelklik zo origineel en inspirerend is. Door het schrijven over zichzelf begrijpen ze elkaar beter en door te lezen wat de ander schrijft, komen ze tot meer zelfinzicht. In dit boek laat Tim via veel anekdotes zien welke indringende gevolgen autisme heeft op zijn alledaags leven. Door zijn ongelooflijk humoristisch talent relativeert Tim veel en slaagt erin met soms grappige beelden kenmerken van autisme zeer goed te beschrijven. Loes van haar kant heeft het talent, vanuit een grote dosis nieuwsgierigheid en zonder voorkennis over autisme, de juiste vragen te stellen. De vragen van Loes doen Tim en de lezer nadenken over aspecten van autisme waaraan weinig aandacht wordt besteed, zoals tijdsgevoel, impulsiviteit, oriëntatie in de ruimte, zelfkennis, reacties op geuren… “Het is een boek met een originele kijk (op autisme) die zelfs voor deskundigen als ikzelf bijzonder leerrijk is”, schrijft Peter Vermeulen in het voorwoord. [Joke De Wit]

    Werken aan je Asperger-relatie

    Door Maxine C. Aston

    Het Asperger-syndroom heeft invloed op de basisvoorwaarden voor een goede relatie: inlevingsvermogen, wederzijds begrip en communicatie. In een Asperger-relatie lopen beide partners daarom vaak tegen problemen en misverstanden aan.

    Lijkt het af en toe of jij en je partner van twee verschillende planeten komen? Worden jouw behoeften en gevoelens niet herkend? Voel je je vaak bekritiseerd door je partner?

    In Werken aan je Asperger-relatie vind je adviezen, praktische tips en concrete invuloefeningen om deze problemen op te lossen. Aan bod komen:
    -voorkomen van miscommunicatie
    -omgaan met vrienden en familie
    -elkaars behoeften begrijpen
    -seksualiteit
    -samen de kinderen opvoeden
    -inrichten van het gezinsleven
    -prioriteiten stellen

    Dit werkboek is de perfecte leidraad om samen ? al dan niet met een relatietherapeut ? je relatie te verbeteren.

    Maxine C. Aston is een Britse relatieconsulent voor mensen met Asperger-syndroom Eerder verscheen van haar bij Nieuwezijds Als je partner Asperger-syndroom heeft.

    Piekeren

    Loslaten. Ik pieker als ik niet tegenwoordig ben

    Door Roland Rogiers, Dirk van den Abbeele, e.a.

    Piekeren zit in elke mens. Het is eigen aan het menselijke brein. Maar piekeren kan ook problematisch worden. Piekeren leidt dan tot verstarring en verlamming en in erge gevallen kan piekeren bijdragen tot het ontstaan van angst- en stemmingsproblemen.

    Aan de hand van een aantal elementen uit de cognitieve gedragstherapie bieden de auteurs steun voor mensen die piekerproblemen hebben.

    De gehanteerde aanpak is wetenschappelijk onderbouwd. De lezer kan meteen aan de slag met een aantal oefeningen. Aan de hand van een stap voor stap methode maakt de lezer eerst kennis met enkele technieken van aandachtstraining. Vervolgens ligt de klemtoon op hoe je kan leren anders te handelen en te denken. Het boek sluit af met een aantal inzichten uit de positieve psychologie.

    Deze publicatie vervangt zeker niet de therapie onder begeleiding van een professional. Maar het is een eerste stap op de weg om je piekeren de baas te kunnen.

    Piekeren. Hulpboek. Een stapsgewijze methode om piekeren te verminderen

    Door Ad Kerkhof

    In Nederland lijden 1,1 miljoen mensen aan een piekerstoornis. Overmatig piekeren is een lastig verschijnsel dat het leven van mensen die ermee kampen behoorlijk ingewikkeld kan maken. De (medische) zorg die zij krijgen, is niet altijd toereikend als het piekeren aanhoudt. Deze zelfhulpbenadering biedt piekeraars een handvat om hun stoornis in weinig tijd te lijf te gaan.

    Van piekeren naar piekerstoornis
    Wie heeft er niet een keer een slapeloze nacht gehad, waarin men alleen maar lag te piekeren en te woelen? We piekeren voornamelijk over alledaagse problemen: het halen van een rijbewijs, het bezoek aan de tandarts, moeilijkheden op het werk. We kunnen zelfs piekeren over het feit dat we piekeren – en daaruit kan een piekerstoornis ontstaan. Piekeren heeft een rijk aanbod aan oefeningen die je zelf kunt doen om piekerklachten te verminderen. Je kunt hiermee dus heel goed zelf aan de slag om dat gepieker de baas te worden.

    In korte tijd je gedachten controleren
    Aan het praktijkgerichte oefenboek Piekeren van Ad Kerkhof ligt een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek ten grondslag. Het boek bestaat uit invuloefeningen die de piekeraar inzicht in de inhoud, de aard en de ernst van zijn gepieker geven. De scores geven aan in hoeverre men het doel heeft bereikt. Tweemaal per dag een kwartier oefenen in een periode van een maand is voldoende om de gebruiker daar te brengen waar hij moet zijn: het terugdringen van het piekeren en het onder controle krijgen van zijn gedachten.

    Depressie

    Je ben niet jouw gedachten

    Door Leen Ryckaert

    Dit boek is niet alleen een aanrader voor mensen die lijden aan depressie en burn-out, ?maar ook voor eenieder die harmonieus en intens genietend in het leven wil staan. ?Kortom voor elkeen die meer kwaliteit uit het leven wil halen.

    Leen Ryckaert ( °1957) is Msc Klinische Psychologie (UGent, 1980). Ze specialiseerde zich in de Aandachtgerichte Cognitieve Therapie (ACT), een therapeutische benadering die aspecten ?van de Cognitieve therapie en Mindfulness samenbrengt. ?Deze therapievorm is zeer succesvol gebleken in de behandeling van onder meer depressie en burn-out. Het is een aanpak gericht op acceptatie, leren omgaan met chronische klachten en kwetsbaarheid. Dit boek is een neerslag van de ?voornaamste elementen uit deze therapie.

    Het voelt enorm bevrijdend tot het besef te komen dat je gedachten maar gedachten zijn en niet ‘jij’ of de werkelijkheid. Het zijn slechts reflecties, vaak een vertekende weergave van een realiteit gezien in een vervormende spiegel. Maar ze bepalen wel je emoties en je gedrag. Vandaar het belang van je gedachten te kennen.

    Aandachtgerichte Cognitieve Therapie leert je een reorganisatie door te voeren in je psyche door het richten van je aandacht. Het resultaat is dat je sterker in het leven staat en niet meer meegezogen wordt in de draaikolk van emoties.
    Mindfulness staat voor mildheid en is dan ook zacht en respectvol in zijn benadering. Principes uit het boeddhisme, aandachttraining, cognitieve psychologie en meditatie worden toepasbaar gemaakt voor de praktijk van iedere dag.

    Kiezen voor geluk duidt op een bewuste daad. Geluk is een werkwoord.
    Geluk is te vinden in jou, niet ergens daarbuiten.

    “Dit is een belangrijk boek voor ieder van ons! Leen Ryckaert toont je hoe te kiezen voor geluk en de juiste kansen te grijpen om dit te bereiken. Hoofdstuk per hoofdstuk wordt aangegeven hoe je kunt leren gelukkiger te zijn. Stap voor stap lukt het je Aandacht (met grote A) op te brengen voor jezelf, om gelijkmoediger te worden en zo nodig, tijdig in te grijpen als een depressie of een burn-out dreigen of je al in hun greep hebben. Dit is een leerrijke en meteen heel nuttige gids bij onze zoektocht naar zelfrealisatie, levensmoed en blijdschap. Je komt ertoe je niet te laten meeslepen door je gedachten, maar er bewust naar te kijken en zo tegenslagen te overwinnen.”
    Prof. Dr. Evert Thiery, neuropsychiater

    Je kan anders. Zelf werken aan je depressieve klachten

    Door Roland Rogiers, Dirk van den Abbeele, Johan van de Putte

    Machteloosheid is een van de kenmerken van depressieve patiënten.Zowel personen met depressieve klachten als familie en vrienden hebben het gevoel in een onoplosbare situatie terecht te zijn gekomen.Je kan anders toont dat de patiënt niet gedoemd is om machteloos af te wachten tot hij of zij beter wordt. Op een heldere en praktische manier wordt uitgelegd hoe de patiënt zelf kan werken aan depressieve klachten via gedragstherapie en meditatie. Daarbij worden veel tips gegeven om hervallen te voorkomen en het leven zo kwaliteitsvol mogelijk te houden.Ook familieleden vinden steun aan dit houvast.

    Depressievrij. Doe wat aan je depressie voor die jou wat aandoet

    Door Robert L. Leahy

    Met een effectieve behandeling kun je je depressie overwinnen. En de kans is groot dat de depressie daarna niet terugkeert. In Depressievrij laat Robert Leahy zien hoe. Hij beschrijft op heldere wijze de oorzaken, symptomen en mogelijke behandelingen van depressie.

    Praktijkvoorbeelden wisselt hij af met eenvoudige stap-voor-stap adviezen waarmee je je depressie leert begrijpen. Ontdek wat precies je stemming uitlokt en leer hoe je je gebrek aan energie en gevoelens van eenzaamheid en hopeloosheid kunt overwinnen. Maak een plan om aan je zelfvertrouwen te werken. Leer hoe je ¿ met hulp van medicatie en therapie ¿ een volgende depressie kunt voorkomen.

    Depressievrij leert je je gedachten, gevoelens en gedrag te doorgronden en je beter te voelen.

    Robert L. Leahy is een internationaal gerenommeerd cognitief therapeut uit New York. Bij Nieuwezijds verschenen eerder van hem Angstvrij en Technieken van cognitieve therapie.

    Aandacht voor het positieve in het leven

    Geheugen voor geluk

    Door Rick Hanson

    Hoe word je gelukkig op eigen kracht? Volgens neuropsycholoog en meditatieleraar Rick Hanson kan je leren om meer tevreden, gelukkiger en blijer (met jezelf) te zijn. Zijn nieuwste boek ‘Geheugen voor geluk’ helpt je hierbij.

    Ons brein onthoudt van nature negatieve gevoelens en ervaringen, terwijl de hersenen positieve gevoelens juist uitwissen. Dit is tijdens de evolutie zo gegroeid. In de oertijd moest het brein namelijk zo werken om de mens voor gevaar te waarschuwen. Maar in deze tijd van welvaart en voorspoed is dat totaal overbodig.

    Praktische oefeningen voor een gelukkig(er) leven
    In ‘Geheugen voor geluk’ geeft Rick Hanson oefeningen om ons brein te herprogrammeren: positieve gevoelens en ervaringen blijven er langer door hangen, negatieve ervaringen verdwijnen. Kortom: Er zijn successen om te vieren en overwinningen om ons te herinneren.

    Eerder verschenen van Rick Hanson
    – ‘Boeddha’s brein; Hoe mindfulness je hersens en je leven kan veranderen’
    – ‘Eén ding tegelijk; 52 eenvoudige oefeningen voor een boeddhabrein’

    Gelukkig zijn en geluk hebben. Zelf oplossingsgericht werken

    Door Fredrike Bannink

    Hoe komt het dat mensen zelfhulpboeken in de kast hebben staan en er niets verandert in hun leven? Hoe kan het dat de depressie blijft, de kilo’s of de sigaretten blijven, de ruzies blijven?
    Deze vragen brachten Fredrike Bannink ertoe dit boek te schrijven. Het is anders dan alle andere boeken – boeken waar er vanuit wordt gegaan dat je iets wilt veranderen en gemotiveerd bent om zelf in actie te komen. Maar in de praktijk blijkt dat niet zo eenvoudig. Veel mensen hebben wel problemen, maar zien zichzelf (nog) niet als deel van het probleem en/of de oplossing en zijn dus niet bereid er zelf iets voor te doen. Daarom werken de tips niet en verdwijnen die boeken de boekenkast.
    Bannink gaat er niet vanuit dat je al klaar staat om te veranderen. Misschien denk je er wel over na, maar ben je nog niet zover om in actie te komen. Of heb je de hoop opgegeven dat er nog iets te veranderen valt. Misschien ben je vol goede moed begonnen je leven te veranderen en heb je het na een tijdje opgegeven. Misschien vind je wel dat jijzelf niet hoeft te veranderen, maar dat iemand anders het probleem is of een probleem heeft en moet veranderen. Iemand anders kan ook vinden dat jij juist zou moeten veranderen, omdat die ander vindt dat jij zelf het probleem bent of omdat die ander een probleem heeft met jou of zich zorgen maakt over jou. Of je vindt dat er helemaal niets zou moeten veranderen.

    Fredrike Bannink is klinisch psycholoog en kinder- en jeugdpsycholoog specialist NIP (Nederlands Instituut van Psychologen). Zij heeft in diverse instellingen in de geestelijke gezondheidszorg gewerkt. Momenteel heeft zij een praktijk voor therapie, onderwijs, coaching en mediation in Amsterdam.

    Liefde & relaties

    Liefde is een werkwoord

    Door Alfons Vansteenwegen

    Een onverwoestbare klassieker voor al wie een leven lang wil werken aan zijn of haar relatie In dit boek richt de auteur zich tot partners die samen-leven. Hij tracht hen te helpen hun relatie te verbeteren. Daartoe biedt hij een aantal bruikbare opvattingen omtrent relaties en hij illustreert zijn visie met veel herkenbare voorbeelden uit de praktijk van elke dag. Liefde is een werkwoord is tot stand gekomen na vijfentwintig jaar lang intensief werken met meer dan duizend paren. De volgende thema’s komen aan bod: – Hoe kan men omgaan met positieve en negatieve gevoelens in een relatie? – Wat is het belang van seksualiteit in een samenlevingsrelatie? – Welke zijn de fasen in een huwelijk? – Is het mogelijk langdurige relaties toch nog te veranderen? Zo ja, op welke manier? – Bestaan er spelregels en onderhandelingsmethodes voor het constructief aanpakken van conflicten en meningsverschillen? – Wanneer is scheiden een goede oplossing? – Hoe kan men als partners in deze tijd kinderen brengen tot volwassenheid? – Welke zijn de voorwaarden om de intieme relatie boeiend en gelijkwaardig te houden?

    Hoe overleef je een liefdesaffaire

    Door Alfons Vansteenwegen en Maureen Luyens

    Waarom gaan mensen vreemd? Waarom raakt dat de partner zo diep? Hoe ga je daarmee om? Kun je na een verhouding nog gelukkig zijn met elkaar en die episode helemaal afsluiten?

    Vol nuttige en uit het leven gegrepen adviezen voor het verwerken van een buitenechtelijke relatie

    Eerder verschenen onder de titel Ondanks de liefde

    Vreemd gaan met je partner. Omgaan met verschil en verbondenheid in je relatie

    Door Alfons Vansteenwegen

    Dit boek introduceert het concept ‘vreemdgaan met je partner’, een manier om beide partners voldoende ademruimte te geven.;;;Bestsellerauteur Alfons Vansteenwegen met een nieuw boek over hoe je relaties meer kans op slagen geeft.;;;Langdurige partnerrelaties staan tegenwoordig steeds meer onder druk. Een veelgehoorde verklaring voor het stuklopen van relaties is: ‘Het is niet spannend meer, de verliefdheid van de eerste jaren is vervangen door sleur.’;;;Een manier om beide partners voldoende ademruimte te geven, elkaar niet als vanzelfsprekend te beschouwen en je relatie fris en uitdagend te houden.

    Liefde vraagt tijd. Maak tijd voor je relatie

    Door Alfons Vansteenwegen

    Nieuwe versie van de klassieker Liefde vraagt tijd, waarvan meer dan 10.000 exemplaren zijn verkocht Dit boek toont op een praktische en heldere manier hoe partners meer tijd kunnen maken voor elkaar. Oefeningen tonen aan hoe ze tot ‘onthaasting’ kunnen komen, en zo hun relatie kunnen verdiepen.

    Blijf bij mij. Hoe we in relaties strijden voor macht en intimiteit

    Door Rika Ponnet

    Een vernieuwende en verhelderende kijk op relaties, met praktische tips en adviezen Na de eerste verliefdheid ontstaat in veel relaties een ‘machtsstrijd’: je gaat je ergeren aan kleine kantjes, je bent bang te veel van jezelf te moeten opgeven, er ontstaat een bepaalde sleur… Maar hoe vermijd je dat die strijd het einde van je relatie betekent? Aan de hand van praktijkvoorbeelden legt Rika Ponnet de dieperliggende oorzaak van relatieproblemen bloot en toont ze hoe hechtingsstijlen vaak aan de basis liggen. Waarom trekken tegenpolen elkaar aan, maar stoten ze vaak na een tijdje ook weer af? Waarom kiezen veel mensen telkens weer voor een ‘foute’ partner? En waarom is ruzie en strijd vaak een verborgen kreet om meer intimiteit?

    ADHD

    Hulpgids ADHD

    Door Hallowell en Ratey

    Deze Hulpgids leert begrijpen wat ADHD werkelijk is, wat het niet is, wat we er wel, en wat we er niet over weten, wat nieuw onderzoek heeft opgeleverd en over welke kwesties de deskundigen het oneens zijn. De auteurs bespreken nieuwe diagnostische instrumenten en behandelmethoden en verkennen het onderzoek naar alternatieve en aanvullende behandelingen. Aan de orde komen onder meer:

    – ADHD en de werking van de hersenen
    – genetische aanwijzingen voor ADHD
    – een vijfstappenplan om talenten bij ADHD’ers te onderkennen en stimuleren
    – alle ingrediënten waaruit een behandelplan kan bestaan
    – medicijnen voor de behandeling van ADHD – hun voor- en nadelen
    – het nut van lichaamsbeweging
    – dieet en voeding voor ADHD’ers
    – oefeningen die bijdragen aan de behandeling van ADHD
    – aandoeningen die met ADHD gepaard gaan
    – de invloed van computergebruik en tv-kijken op ADHD
    – organiseren en tijd indelen
    – ADHD bij volwassenen (plus vragenlijsten om te bepalen of je ADHD hebt)
    – adressen en informatiebronnen

    Opgeruimd leven met ADHD. Praktische organiseertips en strategieën

    Door Kolberg en Nadeau

    Wat is de grootste uitdaging voor volwassenen met ADHD? De dagelijkse chaos verminderen, orde op zaken stellen, de boel regelen, prioriteiten stellen. De nieuwe, sterk uitgebreide editie van dit praktische boek leert je strategieën om je leven beter te organiseren en je stress te verminderen.

    • Hoe ga je om met afleidingen?
    • Hoe krijg je je financiën op orde?
    • Hoe organiseer je je leven efficiënter?
    • Hoe maak je de juiste keuzes op internet en sociale media?

    Over de vorige editie: ‘Wie moeite heeft met organiseren kan veel aan dit boek hebben. (…) Het boek is helder en overzichtelijk geschreven, bezigt een opgeruimde toon en is niet zonder humor.’ – Nederlands Dagblad

    Judith Kolberg is professional organizer en Kathleen Nadeau is als klinisch psychologe gespecialiseerd in ADHD.

    Psychotherapie

    47 redenen om niet in therapie te gaan… en 1 om het wel te doen

    Door Martin Appelo

    Zestig procent van de Nederlanders gaat ooit in therapie maar slechts een op de drie mensen knapt er echt en duurzaam van op. Twee van de drie sukkelen na de therapie gewoon verder. Dit boekje is een geweldig hulpmiddel voor mensen die twijfelen om in therapie te gaan. Op basis van wetenschappelijk onderzoek naar gedragsverandering en terugval in oude gewoontes, formuleerde Martin Appelo 47 redenen waarom je er beter niet aan kunt beginnen. Ook vatte hij de voorwaarden voor duurzame gedragsverandering samen in een formule. Wie daar positief op scoort, is wel geschikt voor therapie. Wie alle redenen goed tot zich heeft laten doordringen, zal zich waarschijnlijk de moeite besparen om in therapie te gaan. Toch is dit boekje niet bedoeld om het beroep van therapeut de das om te doen. In tegendeel. Therapeuten raken namelijk heel vaak burn-out van het trekken aan dode paarden en van het discussiëren met betweters. Dus wie eerst dit boekje leest en pas in therapie gaat als alleen die ene reden geldt, helpt niet alleen zichzelf maar draagt er ook aan bij dat therapeuten gezond blijven! Martin Appelo (dr. 1962) is psycholoog. Hij werkt als therapeut, supervisor, docent, trainer en onderzoeker bij verschillende instellingen. Elders verschenen van zijn hand onder meer: Leven met een psychotische stoornis (2004), Leven met identiteitsproblemen (2006), Het gelaagde brein (2011), Een spiegel voor narcisten (2013) en Waarom veranderen (meestal) mislukt (2014).

    "Dat moet ik nog een plekje geven.” En andere psychologische onzin

    Door Jeffrey Wijnberg

    Durf je jezelf wel kwetsbaar op te stellen? Kun je je boosheid wel loslaten? Of lukt het je niet om, laten we maar zeggen, echt tot de kern te komen? Nee? Geen nood. Want ook psycholoog Jeffrey Wijnberg raakt van het padje als hij geconfronteerd wordt met al deze moderne psycho-blabla.
    In zijn bekende provocatieve stijl analyseert hij wat het betekent als mensen spreken van hun ?leermoment?, hun ?emotionele blokkades? en het verwerken van hun ?bagage?. Ook probeert hij te ontdekken wat mensen bedoelen als ze zoeken naar balans, niet van zichzelf kunnen houden of iets een plekje moeten geven.
    Een ontnuchterend boek dat korte metten maakt met psychologische onzin en dat de lezer met beide benen op de grond zet.

    Jeffrey Wijnberg is al dertig jaar werkzaam als psychotherapeut. Eerder verschenen onder andere van hem bij Scriptum: Niemand is iemand zonder de ander, Het neurotisch handboek, en, samen met Jaap Hollander, Succes is ook niet alles en Provocatief coachen

    Klik hier voor ons coaching aanbod naar bedrijven.