Oplossingsgerichte therapie: stap voor stap vooruit
In oplossingsgerichte therapie ligt de focus niet op het probleem, maar op de oplossing. Vanuit de gewenste toekomst wordt bekeken welke stappen er nodig zijn om die te bereiken. Leer meer over deze therapievorm en ontdek hoe oplossingsgerichte therapie u kan helpen.
Wat is oplossingsgerichte therapie?
Wanneer is oplossingsgerichte therapie geschikt?
Het is bijzonder geschikt voor individuen die hun problemen willen aanpakken met een directe, positieve benadering. De oplossingsgerichte therapie is bruikbaar bij volwassenen, kinderen, ouderen, gezinnen en koppels. Door te focussen op de krachten en de doelen van de cliënt komt de cliënt vaak in een positieve verandermodus waardoor sneller het gewenste resultaat wordt bereikt.
Hoe werkt oplossingsgerichte therapie?
De therapie begint met het formuleren van doelen in positieve, concrete termen. Door middel van specifieke vragen zoals de wondervraag en schaalvragen, helpt de therapeut de cliënt om buiten de bestaande kaders te denken en te focussen op mogelijke oplossingen en uitzonderingen waar het probleem zich niet voordoet. Voor eenzelfde probleem kunnen verschillende oplossingen passend zijn, afhankelijk van de unieke context en persoonlijke waarden van de cliënt. Waar een probleemgerichte hulpverlener zich richt op wat er misgaat, wat niet werkt en wat de oorzaak is, stelt een oplossingsgerichte hulpverlener andere vragen: wat gaat al goed, wat werkt wél en wat kan bijdragen aan een (deel)oplossing? De therapeut focust op de competenties en vaardigheden van de cliënt en onderzoekt wat al helpt op weg naar het gewenste doel. Het stellen van haalbare doelen en hier stap voor stap naartoe werken, staat centraal in deze aanpak.

Waarom oplossingsgerichte therapie?
Deze benadering is populair omdat het snel tot resultaten kan leiden en de cliënt aanzet tot zelfreflectie en zelfverbetering. Het legt de nadruk op wat al werkt en bouwt hierop voort; wat vaak een meer empowerende ervaring is voor cliënten. De focus ligt op oplossingen (niet problemen), de toekomst (niet het verleden) en wat er goed gaat (in plaats van wat er verkeerd gaat). Dit leidt tot een positieve en pragmatische manier van werken zowel met individuen en koppels als met organisaties.
Wat als deze therapie niet helpt?
Hoewel oplossingsgerichte therapie veel mensen kan helpen; is het geen wondermiddel. Als deze aanpak niet effectief is, kan uw psycholoog samen met u overgaan naar alternatieve of aanvullende therapieën, cognitieve gedragstherapie, ACT, Mindfulness, traumaverwerking,…
Hoeveel sessies therapie heb ik nodig?
Het aantal benodigde sessies varieert per persoon, afhankelijk van de specifieke doelen en de voortgang. Vaak zorgt oplossingsgerichte therapie echter voor een snellere verandermodus, waarbij sommige cliënten al binnen enkele sessies vooruitgang kunnen boeken.