Gedragstherapie: Verander je denken, voel je beter

Gedragstherapie: Verander je denken, verbeter je leven

In gedragstherapie ligt de focus op het veranderen van negatief gedrag en de gedachten die dit gedrag in stand houden. Door anders te denken, ga je je anders voelen én gedragen. Leer meer over deze effectieve therapievorm en ontdek hoe gedragstherapie jou kan helpen om beter om te gaan met angst, stress of somberheid.

Wat is gedragstherapie?

Gedragstherapie is een behandelmethode die zich richt op het veranderen van ongewenst gedrag en de gedachten die dit gedrag in stand houden. Het is gebaseerd op het idee dat onze gedachten invloed hebben op hoe we ons voelen en ons gedragen, en omgekeerd, hoe ons gedrag ook onze emoties en gedachten kan beïnvloeden. In cognitieve gedragstherapie, een combinatie van cognitieve therapie en gedragstherapie, leer je inzicht te krijgen in je gedachten en hoe deze je gedrag en gevoelens beïnvloeden. Dit gebeurt vaak door gesprekken met een psycholoog, maar ook door huiswerkopdrachten die je thuis uitvoert. 

Wanneer is gedragstherapie geschikt?

Gedragstherapie kan helpen bij een breed scala aan psychische klachten. Het is bijzonder effectief bij problemen zoals
    • Angst
    • Depressie
    • Stress
    • Burn-out

    Ook bij specifieke angsten, zoals sociale fobie of paniekaanvallen, kan gedragstherapie goed werken.

    Deze vorm van therapie kan zowel individueel worden gegeven als in groepssessies of koppelbegeleidingen. Het helpt niet alleen bij emotionele klachten, maar ook bij lichamelijke klachten die worden veroorzaakt door spanning, zoals hoofdpijn

    Hoe werkt gedragstherapie?

    De therapie helpt om negatieve denk- en gedragspatronen te doorbreken die emotionele problemen in stand houden. Je leert om negatieve gedachten te herkennen en te vervangen door realistische, positieve alternatieven.
    Ook krijg je oefeningen om beter om te gaan met klachten en leer je nieuw, gewenst gedrag aan. Situaties die je normaal zou vermijden, pak je samen met de therapeut aan.
    Daarnaast ligt de focus op de dingen die wél goed gaan, zodat je meer grip krijgt op situaties en je zelfvertrouwen groeit. Zo leer je op een effectieve manier te handelen en vergroot je je eigen mogelijkheden.

    gedragstherapie

    Waarom gedragstherapie?

    Deze therapie is effectief omdat het direct richt op het veranderen van zowel je gedachten als je gedrag. Het helpt je om inzicht te krijgen in de manier waarop je denkt en handelt, zodat je concrete veranderingen kunt maken die je helpen om je beter te voelen.
    De therapie is kortdurend en resultaatgericht, waardoor je snel merkt dat je vooruitgang boekt. Bovendien leer je tijdens de therapie vaardigheden die je ook na de sessies kunt blijven toepassen in je dagelijks leven.

    Wat als gedragstherapie niet helpt?

    Hoewel gedragstherapie voor veel mensen zeer effectief is, kan het zijn dat je niet de gewenste resultaten boekt. Dit kan gebeuren als de therapie niet goed aansluit bij jouw specifieke situatie of als er andere onderliggende problemen zijn. Het is belangrijk om dit met je therapeut te bespreken. Soms kan het helpen om een andere therapievorm te proberen. Je therapeut zal samen met jou kijken naar de beste manier van behandeling, zodat je de juiste hulp krijgt die je nodig hebt.

    Hoeveel sessies therapie heb ik nodig?

    Het aantal benodigde sessies varieert per persoon, afhankelijk van de specifieke doelen en de voortgang. Vaak zorgt gedragstherapie echter voor een snellere verandermodus, waarbij sommige cliënten al binnen enkele sessies vooruitgang kunnen boeken.

    Gerelateerde behandelingen