Call us toll free: 0477/402.917
Top notch Multipurpose WordPress Theme!

mrt
07

De nieuwe terugbetalingsregeling voor u kort samengevat

U heeft ongetwijfeld al gehoord van de nieuwe terugbetalingsregeling voor gespreksessies bij een psycholoog. Deze regeling is recent (1 maart 2019) in voege gegaan en brengt nog veel verwarring met zich mee. Omdat het voor u als cliënt niet makkelijk is om hierover de juiste informatie te vinden, zetten wij even alles voor u op een rij.

Om te beginnen is deze voorlopige maatregel bedoeld voor de leefstijdsvork van 18 tot 64 jaar.

De terugbetaling geldt voor een beperkt aantal problematieken, in een licht stadium, én slechts voor enkele sessies. Concreet komt u dus alleen in aanmerking indien u kampt met een beginnende depressie, een lichte angstproblematiek of een nakende alcoholverslaving. Mensen die in verder stadium zitten of lijden aan een ernstige of chronische onderliggende psychische problematiek komen dus niet in aanmerking.

Hoe weet u of u in aanmerking komt? Uw huisarts dient te oordelen of u inderdaad één van bovenvermelde lichte problematieken heeft. Vervolgens verwijst de huisarts u door naar een specifieke psycholoog, die voor deze korte trajecten aangesteld is. U kan uw psycholoog of psychologenpraktijk dus niet vrij kiezen in deze terugbetalingsregeling.

Vervolgens heeft u recht op maximaal 4 gespreksessies. Voor deze sessies betaalt u hooguit het REMbedrag van 11euro per sessie. Indien deze 4 sessies niet zouden volstaan, dient u opnieuw een afspraak te maken met de huisarts. Deze oordeelt dan of het zinvol is om een goedkeuring te geven voor 4 extra sessies. In totaal kan u dus voor maximaal acht sessies een terugbetaling krijgen.

Er is door het kabinet De Block een jaarlijks budget voorzien van 22 miljoen euro. Als dat geld opgeraakt voor het einde van het kalenderjaar dan stopt het ook.

Mochten deze 8 sessies onvoldoende antwoord bieden op uw hulpvraag, of indien er een complexere problematiek aan de oppervlakte zou komen, kan u er uiteraard voor kiezen om u verder te laten begeleiden door een gespecialiseerde psycholoog-psychotherapeut naar uw keuze. Voor de terugbetaling van psychotherapie is er geen algemene regel. Elk ziekenfonds hanteert een eigen (beperkte) regeling. Vraag dus best na bij uw ziekenfonds welke regeling zij hanteren of kijk even naar deze pagina naar de link van Klinpsy.

About the Author:

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Inhoud beveiligd. Copyright Intra Extra.